
Έχουμε μιλήσει πολύ για την κρίση του βιβλίου. Θυμηθήκαμε τον μεσοπόλεμο, ανατρέξαμε στα στατιστικά της βιβλιοπαραγωγής που μειώνεται, καταγράψαμε τους εκδότες που κλείνουν, τα βιβλιοπωλεία που κλείνουν, τους αναγνώστες που εξαφανίζονται από τον ορίζοντα, τις εφημερίδες που, όπως πριν εκατό σχεδόν χρόνια, μοιράζουν βιβλία, τα παζάρια, τις εκπτώσεις, τα χαμηλά επίπεδα φιλαναγνωσίας στη χώρα μας.
Τα κάπιταλ κοντρόλς επιδείνωσαν τα πράγματα, καθώς υπάρχει πρόβλημα και με το χαρτί ακόμη, που δεν φτάνει για τον έτσι κι αλλιώς πολύ περιορισμένο, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, προγραμματισμό πολλών εκδοτών.
Δεν είμαστε μόνοι σ’ αυτή την κρίση. Με άλλα χαρακτηριστικά, κρίση περνάει και η Αμερική, με σημαντικές συγχωνεύσεις εκδοτικών οίκων, πολύ λιγότερες σελίδες βιβλιοκριτικής και βιβλιοπαρουσίασης –αυτή η διαφορά υπάρχει και θα υπάρχει όσο θα διατηρεί την αυτονομία του το λογοτεχνικό πεδίο – ή και εντελώς ανύπαρκτες στις έντυπες εκδόσεις των εφημερίδων. Το ηλεκτρονικό βιβλίο και, πολλώ μάλλον, οι διαδικτυακές πωλήσεις που σαρώνουν στην Αμερική, έρχονται και στην Ευρώπη. Ριζικοί μετασχηματισμοί βρίσκονται ήδη στον ορίζοντα. Στην Ευρώπη, λόγου χάρη τα ποσοστά του ηλεκτρονικού βιβλίου αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία ως το 2017.
Πηγή: CNN Greece
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.cnn.gr/opinions/apopseis/story/3923/h-krisi-toy-vivlioy
Comments are closed.