Ο πολιτικός χαρακτήρας του φετινού 44ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο δεν έχει σχέση με τις εκλογές – απεναντίας, εξαιτίας τους υποχρεώθηκε να αλλάξει το καθιερωμένο ραντεβού του στο Ζάππειο για τις 25/9 (ως 11/10). Η A.V., συμμετέχοντας με περίπτερο και τα βιβλία της ATHENS VOICE BOOKS, συνάντησε λίγες ημέρες πριν τα εγκαίνια τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕκΒ) κ. Γρηγόρη Πλαστάρα για να μάθει τι επιφυλάσσει η φετινή γιορτή στο κοινό.

Πρώτα απ’ όλα να σας ευχηθώ σιδεροκέφαλος για τα νέα σας καθήκοντα. Σίγουρα χρειάζεστε την ευχή, αν σκεφτούμε πόσα προβλήματα είχατε να αντιμετωπίσετε με το καλημέρα σας. 
Σας ευχαριστώ. Λίγο παραπάνω από μήνας είναι που ανέλαβα την προεδρία και τον πέρασα εδώ στα γραφεία διοργανώνοντας το φεστιβάλ. Αλλά ήταν ένας απίστευτος μήνας! Γνωρίζουμε το πώς οι πολιτικές εξελίξεις μούδιασαν όλη τη χώρα, πόσο μάλλον τον ήδη τραυματισμένο εκδοτικό χώρο – ποιος εκδότης θα μπορούσε αυτό το καλοκαίρι να σκεφτεί αν θέλει να συμμετέχει με περίπτερο; Όταν άρχισαν να εξομαλύνονται τα πράγματα έγινε η προκήρυξη των εκλογών. Παρολίγο να αναβληθεί το Φεστιβάλ – και αυτό θα ήταν κάτι πολύ άσχημο αν αναλογιστεί κανείς πως διοργανώνεται αδιαλείπτως 35 χρόνια, ο αύξοντας αριθμός 44 είναι γιατί κάποιες φορές διοργανώθηκαν δύο φεστιβάλ την ίδια χρονιά. Τελικά τέλος καλό, όλα καλά.

Πόσα περίπτερα μετράτε φέτος;
Εβδομήντα δύο, λίγο λιγότερα από πέρυσι. Νομίζω είναι ένας καλός αριθμός τηρουμένων των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος – το ενοίκιο του περιπτέρου δεν είναι μια φθηνή υπόθεση, ευτυχώς είναι συνδιοργανωτής στην έκθεση ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η έκθεση γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Εντάξει, προ κρίσης μετρούσαμε πάνω από διακόσια, αλλά προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες.

 

Πηγή: Athens Voice