
«Θα δημιουργήσουμε ένα βιβλίο που θα κάνει τον δήμιο να το κάψει ολόκληρο», λέει o συγγραφέας στους φίλους του, όταν τους διαβάζει αποσπάσματα. Κανένας όμως δεν προτίθεται να το εκδώσει και έτσι το εκδίδει μόνος του – ανώνυμα – με δανεικά λεφτά και το διαφημίζει ως εξής:
«Εμφανίζεται ένας νέος άντρας στη σκηνή και με το πρώτο βήμα του καταποντίζει καραβάνια ολόκληρα από θεατρικούς συγγραφείς. Και μη μου πείτε πως δεν θ’αφήσει εποχή στα εθνικά μας θέατρα! Αρκεί μονάχα να πω ότι οι ειδικοί στο πεδίο αυτό τσακώνονται για το ποιος θα το πρωτοεκδώσει, για το ποιος θα το ανεβάσει πρώτος…» ( Νεανική έπαρση – είναι μόνον είκοσι ετών – αυτοσαρκασμός, ή επιθυμία να δει τους ήρωές του να ενσαρκώνονται στη σκηνή;)
Στέλνει, στη συνέχεια, 7 αντίτυπα στον εκδότη Σβαν, στο Μανχάιμ κι εκείνος του απαντά: « Το έργο περιέχει σκηνές που, εγώ ως εκδότης θεωρώ ανάρμοστο να τις πουλάω σ’ ένα έντιμο και ευπρεπές κοινό» ( αυτό το έντιμο και ευπρεπές κοινό εναντίον του οποίου, στρέφει τους κεραυνούς του, με νεανικό πάθος ο συγγραφέας) και τον συμβουλεύει να καθαρίσει το έργο από τις βρομιές του, εφόσον πρόκειται να παρασταθεί στο θέατρο.
Ο συγγραφέας, παρά τις διαφωνίες του (« …θα καταντήσει, αν συνεχίζω να το αλλάζω, ένα απωθητικό κατασκεύασμα όλο λάθη, ένα κοράκι με παγωνιού φτερά»), κάνει τις διαγραφές και τις διορθώσεις του και το έργο ανεβαίνει, τον Ιανουάριο του 1782, με το όνομά του, αυτή τη φορά, στο πρόγραμμα: Φρήντριχ Σίλλερ.
« Όταν έπεσε η αυλαία, άγνωστοι μεταξύ τους έπεφταν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου με λυγμούς, γυναίκες παραπατούσαν προς την έξοδο, έτοιμες να λιποθυμήσουν», γράφουν οι εφημερίδες της εποχής. Το βιβλίο δεν πέφτει στην πυρά αλλά ο Μονάρχης Δούκας Κάρολος Ευγένιος, τον τιμωρεί με φυλάκιση. Επιπλέον, του απαγορεύει να γράφει οτιδήποτε.
Το έργο όμως έχει πάρει ήδη τον δρόμο του και γνωρίζει παντού τεράστια επιτυχία.
« Η διαφθορά ξετυλίγει εδώ όλο της τον μηχανισμό», γράφει στον πρόλογό του. «Προσπάθησα να κατασκευάσω ένα χαρακτηριστικό ζωντανό ομοίωμα ενός τέτοιου είδους παλιανθρώπου, να δείξω ολόκληρο τον μηχανισμό της διαφθοράς του και να εξετάσω τη δύναμή του, με γνώμονα την αλήθεια (απόσπασμα) .
Το έργο κυκλοφορεί, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα. Στην παρούσα μετάφραση, από τα γερμανικά, παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο, το 1983.
Comments are closed.