
Η καρδιά της παγκόσμιας εκδοτικής βιομηχανίας του βιβλίου χτύπησε για 67η φορά στη Φρανκφούρτη από 14 ως 18 Οκτωβρίου 2015. Η Ελλάδα κατάφερε κυριολεκτικά στο και πέντε να εξασφαλίσει την εφετινή παρουσία της στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης καθώς αυτή οριστικοποιήθηκε περίπου στα μέσα Αυγούστου ενώ η προθεσμία για εγγραφή είχε λήξει στις 30 Ιουνίου.
Τελικά, παρά τις αντιξοότητες, συντελέστηκε ένα μικρό θαύμα από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) και η εφετινή ελληνική παρουσία ήταν αναβαθμισμένη σε σχέση με την περσινή. Οι αλλαγές εντοπίστηκαν κυρίως σε τρία σημεία: α) χωροταξική αλλαγή με νέους γείτονες (εκδοτικοί οίκοι της Γαλλίας και των γαλλόφωνων χωρών), β) ανανεωμένο περίπτερο (με το σύμβολο της ελιάς να δίνει τον ελληνικό τόνο στον λιτό και μοντέρνο σχεδιασμό) και γ) μεγαλύτερη διάθεση συμμετοχής και εξωστρέφειας του ελληνικού εκδοτικού κόσμου. Φιλοξενήθηκαν 14 έλληνες εκδότες έναντι 11 το 2014, δύο ελληνικά λογοτεχνικά πρακτορεία καθώς και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ). Αύξηση παρουσίασαν και οι εκδότες που έστειλαν νέους τίτλους βιβλίων για παρουσίαση στις διάφορες θεματικές ενότητες του ελληνικού περιπτέρου.
Τα δεδομένα
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της εφετινής ελληνικής παρουσίας στη Φρανκφούρτη εκπονήθηκε από τον ΣΕΚΒ υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του ΕΙΠ έρευνα με τίτλο «Οι έλληνες εκδότες στην εποχή της κρίσης και των capital controls: ζητήματα, τάσεις και προοπτικές». Η σύνοψη των ευρημάτων της έρευνας παρουσιάστηκε στη Διεθνή Εκθεση προκαλώντας το ενδιαφέρον των ξένων επαγγελματιών του βιβλίου που παραδοσιακά αναζητούν δεδομένα για την εκδοτική αγορά.
Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη τη χρονική περίοδο 22/09 – 2/10 2015 με τη μέθοδο του δομημένου ερωτηματολογίου (δείγμα 55 εκδότες). Αποτελείται από δύο βασικά μέρη: α) Οικονομικό περιβάλλον, εκδοτική παραγωγή-αγορά και β) Εκδοτική πολιτική και νέες στρατηγικές ανάπτυξης.
Πηγή: Το Βήμα
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:
Comments are closed.