Αθήνα, 06/11/2023

Οι Σέρβοι υποδέχτηκαν θερμά το ελληνικό βιβλίο

Με αγάπη και ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι γείτονες Σέρβοι το ελληνικό βιβλίο στην 66η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε από 21 έως 29 Οκτωβρίου 2023, στο Βελιγράδι. Πάρα πολλοί οι επισκέπτες στο ελληνικό περίπτερο και τεράστιο το ενδιαφέρον που έδειξαν εκατοντάδες Σέρβοι -που μαθαίνουν ή ήδη γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα- για τα ελληνικά βιβλία.

Την ελληνική παρουσία υπό την αιγίδα της ΠΟΕΒ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών) και του ΣΕΚΒ (Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου) και με τη στήριξη της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι, πλαισίωσαν με τη φυσική τους παρουσία εκδότες, εκπρόσωποι εκδοτών και συγγραφείς. Η ελληνική αντιπροσωπεία η οποία βρέθηκε στο Βελιγράδι με πρωτοβουλία των ΠΟΕΒ – ΣΕΚΒ και ιδία δαπάνη, ήταν μία από τις πολλές διεθνείς συμμετοχές οι οποίες κατά βάση είχαν την κρατική στήριξη.

Η ελληνική αντιπροσωπεία τις ημέρες της έκθεσης είχε συνάντηση με εκδότες και φορείς από Σερβία, Τουρκία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιράν, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Κίνα. Συναντήσεις στις οποίες ετέθησαν οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασία για να γίνει το βιβλίο το μέσο για την καλύτερη επικοινωνία και γνωριμία των λαών.

Το ελληνικό περίπτερο επισκέφτηκε η πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βελιγράδι, κυρία Μαρία Λεβαντή. Η κυρία πρέσβης ενημερώθηκε για τις προσπάθειες προβολής και διάδοσης του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και συζήτησε με τον κ. Γ. Κρανιά (αντιπρόεδρο της ΠΟΕΒ) και την κα Ε. Χύτη (γενική γραμματέα του ΣΕΚΒ) τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιβλιοπαραγωγή στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα αντάλλαξαν ιδέες για την καλύτερη δυνατή προβολή του ελληνικού βιβλίου στη Σερβία.

Στο πλαίσιο της έκθεσης η Εστία του Ε.Ι.Π. στο Βελιγράδι παρουσίασε, στο ελληνικό περίπτερο, τις δράσεις της για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στη Σερβία, στηρίζοντας παράλληλα το έργο των Ελλήνων εκδοτών, οι οποίοι μέσω του βιβλίου επιχειρούν να αναδείξουν όψεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτιστικού γίγνεσθαι με μια δυναμική διάθεση εξωστρέφειας και επικοινωνίας με το διεθνές κοινό.

Τέλος, τόσο η ΠΟΕΒ όσο και ο ΣΕΚΒ νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν τους συμμετέχοντες εκδότες και τους φίλους Σέρβους για την εγκαρδιότητα με την οποία υποδέχτηκαν το ελληνικό βιβλίο.

Στόχος μας, να μη λείψουμε από τις επόμενες γιορτές του βιβλίου.