Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, διοργανώνει «Μνήμες Μικρασίας (1922 – 2022) – Εκατό (100) χρόνια μετά τις γενοκτονίες των Χριστιανών (Ελλήνων – Αρμενίων – Ασσύριων) της καθ’ ημάς Ανατολής», την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στη σκηνή «Ιάκωβος Καμπανέλλης».

Για την Ελλάδα, η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε μια ρήξη με μια ιστορία τριών ή τεσσάρων χιλιάδων χρόνων. Η σχετικά μακρά περίοδος μετάβασης από την πολυεθνική, πολυθρησκευτική Οθωμανική Αυτοκρατορία στο τουρκικό εθνοκράτος (1908 – 1923) χαρακτηρίζεται από σειρά δραματικών γεγονότων και διαδικασιών, των οποίων βασικός και τελικός στόχος υπήρξε η δημιουργία ενός αμιγώς εθνικά «τουρκικού» και θρησκευτικά «μουσουλμανικού» κρατικού μορφώματος, χωρίς τις εθνικές, εθνοτικές, φυλετικές και θρησκευτικές μειονότητες της οθωμανικής εποχής και πραγματικότητας. Η σημαντικότερη των μεταβατικών διαδικασιών αυτών υπήρξε η σκόπιμη και προσχεδιασμένη αφομοίωση, κατόπιν δε εξόντωση των αυτοχθόνων χριστιανικών λαών, γνωστή σαν γενοκτονία. Αν όμως η μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε μία γενοκτονία ενός ιστορικού λαού όπως ο ελληνικός, με τρείς (3) χιλιάδες χρόνια παρουσίας στην Μικρά Ασία, αυτή η γενοκτονία συνεχίζεται στο σύγχρονο ελλαδικό κράτος με την γενοκτονία της μνήμης μας. Όχι μόνο με την υποβάθμιση κάθε αναφοράς στην Καταστροφή και πιο δραματική σημασία της για τον Ελληνισμό, αλλά και την συστηματική αποσιώπηση και διαστρέβλωση. Η συμπλήρωση εκατό (100) ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης από τακτικούς Τούρκους στρατιώτες και ατάκτους/παρακρατικούς Τσέτες μάς δίνει την κατάλληλη αφορμή για να θυμηθούμε τα δύσκολα χρόνια της Γενοκτονίας, κατά την οποία οι Οθωμανοί Σουλτάνοι, οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί, βάσει σχεδίου, εξόντωσαν το Χριστιανικό στοιχείο: Έλληνες, Αρμενίους & Ασσυρίους. Εκατό (100) χρόνια μετά εμείς οι απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας από το ένοχο τουρκικό κρατικό μόρφωμα διεκδικούμε την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία και την διεθνή κοινότητα για να μην επαναληφθούν από αυτήν.


«Γενοκτονία Ελλήνων». Ομιλητές: Γιάννης Κιουλέκας (Ιστορικός ερευνητής), Φώτης Καράλης (Πρόεδρος Ένωσης Βουρλιωτών Μ. Ασίας).

«Γενοκτονία Ασσυρίων». Ομιλητές: Κυριάκος Μπατσάρας (Πρόεδρος Ασσυρίων Ελλάδας). 


Η καρδιά του Πολιτισμού χτυπά, για άλλη μια χρονιά, στο Ζάππειο!

Περισσότερες πληροφορίες: Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.)

Τηλ: 210 3303942, 210 3302523 URL:www.sekb.gr