Η 60ή Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου και η Book Plus της Μπολόνιας, πραγματοποιήθηκαν από τις 6 έως τις 9 Μαρτίου 2023, με τιμώμενη χώρα για εφέτος την Ελλάδα. Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου συμμετείχε με δικό του περίπτερο στην  Έκθεση, για λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν εκεί η Γενική Γραμματέας του Σ.ΕΚ.Β., κα Ευαγγελία Χύτη, και η γραμματέας του γραφείου, κα Ιουλία Παππά. Στόχος του Σ.ΕΚ.Β. υπήρξε η προβολή των βιβλίων των μελών του που είχαν δηλώσει συμμετοχή, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο περίπτερο του Σ.ΕΚ.Β. συμμετείχαν 26 εκδότες με 140 τίτλους.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ, ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ, ΑΣΤΑΡΤΗ, ΒΑΚΧΙΚΟΝ, ΒΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, ΔΩΔΩΝΗ, ΕΝΑΛΙΟΣ – ΩΚΕΑΝΟΣ, ΕΝΤΟΣ, ΕΥΜΑΡΟΣ – ΗΧΩ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΙΩΛΚΟΣ, ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ, ΚΟΥΡΟΣ, ΛΕΜΒΟΣ, ΜΩΡΑΪΤΗΣ, ΝΙΚΑΣ, ΟΣΕΛΟΤΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, ΠΝΟΗ, Ε. ΡΩΣΣΗ, Μ. ΣΙΔΕΡΗΣ, ΣΟΚΟΛΗ, ΨΥΧΑΛΟΣ – ΜΙΚΡΗ ΣΕΛΗΝΗ, JEMMA PRESS.

Την ημέρα έναρξης της Έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ελληνικής συμμετοχής στην ΔΕΒ της Μπολόνιας, παρουσία του Υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, κου Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Στην τελετή παρευρέθηκε, για λογαριασμό του Σ.Ε.Κ.Β., η Γενική Γραμματέας του Σ.Ε.Κ.Β., κα Ευαγγελία Χύτη. Επίσης, την ίδια ημέρα, παρευρέθηκε στη μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε η Έκθεση για τον εορτασμό των 60 χρόνων λειτουργίας της στο Palazzo Re Enzo, στην καρδιά της Μπολόνιας. Την Τρίτη 7 Μαρτίου, παρευρέθηκε σε δείπνο εργασίας, το οποίο οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού σε συνεργασία με τους διοργανωτές της BolognaBookPlus. Σε όλες τις εκδηλώσεις, έγινε ανταλλαγή απόψεων με τους εκπροσώπους των λοιπών Συλλόγων του κλάδου, ξένων φορέων και του Υπουργείου Πολιτισμού, με κύριο θέμα τη συνεχή βελτίωση της ελληνικής συμμετοχής στις Διεθνείς Εκθέσεις του Εξωτερικού.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, το περίπτερο του Σ.ΕΚ.Β. επισκέφθηκε και ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κος Νικόλας Γιατρομανωλάκης, με τον οποίον έγινε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα του βιβλίου, παρουσία και άλλων μελών του Σ.Ε.Κ.Β. Επίσης, το περίπτερο του Σ.ΕΚ.Β. επισκέφτηκαν ξένοι και έλληνες εκδότες, λογοτεχνικοί πράκτορες, βιβλιοπώλες και επαγγελματίες του κλάδου (εικονογράφοι, μεταφραστές, τυπογράφοι κ.ά.), καθώς και ο Nathan Hull, επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας Beat Technology, που συνεργάζεται με την JukeBooks, τη συνδρομητική πλατφόρμα audiobooks του Ομίλου Antenna.

Η Έκθεση, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών, φιλοξένησε περισσότερες από 300 ζωντανές εκδηλώσεις, πλαισιωμένες από 200 παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη της Μπολόνιας και τις γύρω περιοχές, αποτελώντας ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα προς μίμηση για την ελληνική οργάνωση της ΔΕΒ Θεσσαλονίκης και τον τρόπο που αυτή θα πρέπει να διασυνδεθεί με την πόλη που τη φιλοξενεί. Μπορείτε να δείτε τη θεματολογία των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Έκθεση εδώ.

Στοιχεία επικοινωνίας από επαγγελματίες του κλάδου, που επισκέφτηκαν το περίπτερο του Σ.ΕΚ.Β., μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ο Σ.ΕΚ.Β., συνεχίζοντας την προσπάθεια για εξωστρέφεια, με κύριο στόχο την ανάπτυξη και την προώθηση νέων συνεργασιών και ευκαιριών για τα μέλη του, σας καλεί να συμμετέχετε όλοι σε μία από τις μελλοντικές δράσεις του.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Συνδέσμου (τηλ.: 2103303942, e-mail: books@sekb.gr).